Top syry v Chorvátsku

Mäkké a jemné, silné a aromatické, známe chorvátske syry sú nepostrádateľnou súčasťou každého slávnostného občerstvenia, ale aj klasických každodenných jedál.
Raňajky, obed alebo večera, ľahké občerstvenie s pohárom fantastického vína alebo krátka pauza na lahodné sústo – všetko sú to situácie, pri ktorých je najlepšou odpoveďou na otázku „čo podávať“ definitívne „syr“. výraznejšie arómy, nájdete u miestnych malých i veľkých výrobcov skutočné lahôdky. syrárstvo?
Pažský syr
Pažský syr je jedným z najviac oceňovaných av každom prípade aj najviac cenených chorvátskych syrov, čo dlhuje svojej jedinečnej chuti. Tento druh syra vzniká z ovčieho mlieka, ktoré je prirodzene slané, a to preto, že ovce sa z ostrova Pag pasú na pastvinách, ktoré sú kvôli blízkosti mora často plné soli, už sem zanesie vietor bóra. V zásade by sa tento syr s označením zemepisného pôvodu mal nechať odležať aspoň rok, avšak zákazníci sú po ňom čudovaní už po niekoľkých mesiacoch zrenia.
Tvaroh (svježi sir)
Cesta na trh ku krstnému otcu pre tvaroh a smotanu je rituál, ktorý si v Chorvátsku mnohí užívajú, koniec koncov rovnako ako ľahkú chuť tohto mliečne bieleho mäkkého syra. Tvaroh sa vo vidieckych domácnostiach vyrába väčšinou zo spontánne skysnutého kravského mlieka, ktoré nie je pasterizované, kvôli čomu má tento syr krátku trvanlivosť a väčšinou je mierne kyslastý. Tento druh syra je na území Záhrebu a jeho okolia aj v Chorvátskom Záhorí neoddeliteľnou súčasťou tradičných raňajok.
Prgica
Syr Prgica má typický kužeľovitý tvar a pikantnú chuť av kontinentálnom Chorvátsku predstavuje neoddeliteľnú súčasť miestnej bohatej tabule. necháva fermentovať. Zo vzniknutého syra sa potom pomocou husto tkaného plátna odcedí srvátka. Do scedeného syra sa dodá soľ a mletá sladká a pálivá červená paprika.
Škripavac
Mäkký syr škripavac je pôvodný plnotučný syr, ktorý sa tradične vyrába v regióne Lika, v miestach na úpätí pohoria Velebit a Velika Kapela, v masíve Gorski Kotar a na území regiónu Kordun, pričom je zapísaný na Zoznam chránených kultúrnych statkov Chorvátskej republiky. Najčastejšie sa vyrába z kravského mlieka, avšak na výrobu škripavace intenzívnej chuti je možné použiť aj mlieko ovčie. Škripavac je najčerstvejším syrom, ktorý možno konzumovať, pretože sa vyrába z čerstvo nadojeného mlieka, ktoré sa precedí cez gázu a ľahko sa zahreje, avšak len toľko, aby sa v ňom rozpustilo syridlo, ktoré následne spôsobí jeho zrazenie. Okrem jemnej arómy má mladý škripavac aj špecifickú gumovú textúru, vďaka ktorej škrípe medzi zubami, čo tomuto chutnému syru zaistilo jeho názov.
Syr z mechu (sír aj z mišine) Syr z mechu je aromatický syr z ovčieho mlieka, ktorý sa tradične pripravuje v horských oblastiach vnútrozemia zadarského, šibenického, splitského a dubrovníckeho regiónu. Je špecifický, pretože sa necháva odležať v mechoch (mišina) z ovčej kože, ktoré tomuto syru prepožičiavajú výraznú a špecifickú chuť. V týchto mechoch je syr dopravovaný aj na trhy a kvôli spôsobu, ktorým sa necháva odležať, nemá pravidelnú formu, ale predáva sa v hrudkách nepravidelných tvarov.